6 Eylül 2017 Çarşamba

GARDEN BARDA KONUŞAN İKİ ADAM/ BİZE GÖRE

- Şu ışıklar içinde görünüp kaybolan kadınlara bak! Ne derilerindeki beyazlık insan derisi beyazlığı, ne gözlerindeki siyahlık, insan gözü siyahlığı, ne dudaklarındaki kızıllık, insan dudağı kızıllığıdır. Tabiatın eserleri hiç de bu sahne yaratıkları kadar güzel değil! Kırmızı, sarı, yeşil, siyah boyalar, renksiz et­leri, çipil gözleri, soluk dudakları değişikliğe uğratarak, harap uzviyetlerden birer gençlik ve güzellik mucizesi vücuda getir­miş. Kim diyor ki kadın şimdi, eskisi gibi, yüzünü sıkı örtüler altında saklamıyor? Ya boya örtüleri? Bunların altında hakiki çehreyi hiç görmek kabil mi? Boyalar olmasa bilmem kadın ne yapardı?

- Kadın ne yapardı bilmem... Fakat boyalar olmasa bil­mem ki göz nasıl boyanırdı?


Ahmet Haşim'in  bu eseri, iki bölümden meydana gelir: Bize Göre ve Bir Seyahatin Notları. Bize Göre; başta sanat, edebiyat meseleleri olmak üzere; tabii ve sosyal çevre, çevre ve psikoloji, kadın, içkinin olumsuzluğu üzerine yazılardan oluşur. Bir Seyahatin Notları ise yazarın daha çok Paris üzerine telif ettiği metinlerden meydana gelir. Bu kronikler Türkçenin seçkin ve güzel metinlerindendir.
Bize Göre - Ahmet Haşim

13 yorum:

  1. Ya boya örtüleri?
    Bak bu müthiş bir soru. Ben bunu kullanırım.

    YanıtlaSil
  2. saool aklımda olsuuun hoş uş :) ahmet hamdi var o da çok iyi bak :)

    YanıtlaSil
  3. Kalemine saglik canim. Sevgiler 😊

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel yazo olmuş canım.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar ,
    Blog keşif etkinliğinden geliyorum sizi takibe aldım bende beklerim :)
    http://yagmur-serhats.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  6. Yanıtlar
    1. Merhabalar sağlık problemlerimden ötürü yoktum bir süre..

      Sil
  7. Adam haklı bence, aşırı boya hani boya küpü kadınlar bana çok itici geliyor, yüzlerini yıkayasım geliyor:)))Fotoğrafta Marilyn'in dudağı çok kırmızı bence zaten öyle güzel ki, hiç makyaja ihtiyacı yoktu rahmetlinin...
    Eline sağlık:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil